HTML

A világ, ahogy egy fiatal generáció látja

Szociológia, esélyegyenlőség, szociálpolitika, politika, külpolitika, közgazdaságtan, kultúra, emberi jogok, fenntartható fejlődés, környezetvédelem, s minden, ami körülvesz.

Friss topikok

  • FPéter: A "facebook megbökés"-re guglizva jutottam ide :-P (2009.07.16. 21:41) Facebook magyarul
  • _spy_in_the_cab_: ad.1 Nem hiszem, hogy az az összeg, amit a politikusaink szétloptak összehasonlítható azzal az öss... (2008.03.20. 13:29) Ingyen minden szinte
  • spy_in_the_cab: egyetértek (2008.03.19. 23:34) Bemutatkozunk

Linkblog

2008.04.15. 22:53 harsfatea

Berlusconi per sempre

Berlusconi újra miniszterelnök lesz. A 71 éves olasz politikus a vártnál nagyobb arányú győzelmet aratott az olasz parlamenti választásokon (részletes eredmények itt).



Az Il Popolo della Libertá (Pdl) az Északi Ligával (Lega Nord) a képviselőházban és a szenátusban is abszolút többséget szerzett, s így egy viszonylag stabilabb kormányzás elé tekinthet, mint Romano Prodi előző kormányfő, aki nagyrészt a koalíciós kormányban lévő kispártok zsarolásai miatt kényszerült idő előtti távozásra. Berlusconi rögtön reformokat ígért, Itália elég nehéz gazdasági helyzetben van, s nehéz hónapokat jövendölt a lakosság számára. Berlusconi az első sajtótájékoztatón, melyet a parlamenti választások után tartott, kijelentette, hogy első dolga lesz Nápolyt megtisztítani a szeméttől és az Alitalia helyzetét rendezni. Mindkét kérdés nagy politikai akaratot kíván: Nápolyban és egész Dél-Olaszországban a szervezett bűnözés (camorra) tartja kezében a szemétüzletet, az Alitalia pedig több százmillió eurós adósságot görget maga előtt. Ha csak Nápoly utcáiról szeretné eltüntetni a szemetet az új kormányfő, azzal tüneti kezelést végez, a problémát nem oldja meg, szembe kell szállni a camorra-val is, hogy biztosítani tudja a szemétkezelés ügyét. Ez pedig nagyon nagy falat, eddig még egyik olasz kormányfőnek se sikerült.
Az Alitalia-ra akadna vevő, a Air France-KLM duó, de a szakszervezetekkel az egyeztetések során meggyűlt a bajuk, s így lehetséges, hogy kudarcba fullad az ügylet.

Walter Veltroni, a Partito Democratico (Pd) vezetője már gratulált is Berlusconinak, s az államfő is csatlakozott a baloldal vezetőjéhez. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy tartományi és önkormányzati választások is voltak most Olaszországban, s Rómában is feltűnően jól szerepelt a Pdl, és úgy tűnik, hogy megszorongatja a Pd jelöltjét, Francesco Rutelli-t.



Nem tudhatjuk még, hogy mennyi maradt Berlusconi populizmusából, az adócsökkentés ígérete megmaradt, viszont nem ígért összevissza semmit a választások előtt, elismerte, hogy Olaszország nehéz helyzetben van, s szerinte ő tud erre megoldást kínálni.

Kérdés, hogy az ígért reformokból mennyit tud megvalósítani (a mai napon már infrastrukturális beruházásokat ígért úgy, hogy ez nem fog plusz pénzbe kerülnie az olasz embereknek), mennyire fogja őt majd vissza az Északi Liga, és mennyire tud együttműködni a Pd-vel. Merthogy a gazdasági élet szereplői politikai stabilitást várnak, hogy kilábaljon a gazdaság abból a gödörből, ahol most van. Ezt a politikai stabilitást ők a Pd-vel látnák megvalósíthatónak (Pd és Pdl együtt nagykoalícióban), de ennek esélyét csökkenti a két fél markáns szembenállása, s Veltroni sem nyilatkozott túl pozitívan ezt illetően, azonban mindkét oldal nyitott konstruktív javaslatokra.

Berlusconi tehát újra esélyt kap, mégpedig olyan időszakban, mely kulcsfontosságú lehet Olaszország számára.

Szólj hozzá!

Címkék: választások olaszország berlusconi veltroni


A bejegyzés trackback címe:

https://latokor.blog.hu/api/trackback/id/tr25427444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása