HTML

A világ, ahogy egy fiatal generáció látja

Szociológia, esélyegyenlőség, szociálpolitika, politika, külpolitika, közgazdaságtan, kultúra, emberi jogok, fenntartható fejlődés, környezetvédelem, s minden, ami körülvesz.

Friss topikok

  • FPéter: A "facebook megbökés"-re guglizva jutottam ide :-P (2009.07.16. 21:41) Facebook magyarul
  • _spy_in_the_cab_: ad.1 Nem hiszem, hogy az az összeg, amit a politikusaink szétloptak összehasonlítható azzal az öss... (2008.03.20. 13:29) Ingyen minden szinte
  • spy_in_the_cab: egyetértek (2008.03.19. 23:34) Bemutatkozunk

Linkblog

2008.04.20. 20:37 harsfatea

Yes, we can

Április 22-n lesz a következő demokrata elnökjelölti előválasztás az USA-ban, azon belül is Pennsylvania-ban, úgyhogy érdemes kicsit esélyt latolgatni. A közvéleménykutatások Clinton előnyét jelzik, de Obama roham léptekkel zárkózott fel mindaddig, amíg nem jött közbe egy-két botrány. Éspedig az április 6-i beszéde, mely szerint megkeseredettek a pennsylvaniai kisvárosok lakói, akik frusztrációik levezetését a vallásban és a fegyverekben keresik. Plusz közbe jött még a Wright-botrány is. Obama bizonygatta, hogy nem osztja a tiszteletes radikális nézeteit, azonban korábban a szoros baráti köréhez tartozónak nevezte Wright-ot, így kétséges, hogy az emberek hinni tudnak-e neki. Hillary Clinton sem mentes a botrányoktól: a boszniai ügy kirobbanása (mely szerint lőttek a repülőgépére 1996-ban, amikor megérkezett Boszniába) az ő szavahihetőségén is nyomott hagyott. Tehát mindkettejüknek kijutott a botrányokból, azonban az utóbbi két hét Obama számára jött rosszabbul, mivel égető szüksége lenne megnyerni Pennsylvania-t, hogy jobban el tudjon lépni Clinton-tól, s ezek a botrányok korántsem segítik őt ebben. A közvéleménykutatások szerint nem csökkent az afro-amerikai szenátor támogatottsága, de ez nem elég. Növelnie kellene az előnyét Hillary-vel szemben az utolsó napokban, hogy hozni tudja Pennsylvania-t.
Amerikának szüksége lenne egy olyan elnökre, aki változást hozhat a rendszerbe. Úgy gondolom, hogy ez a változás Obama képében markánsabb és kifizetődőbb lenne, mivel Hillary Clinton, vagy John McCain olyat hozna, ami eddig is szerepelt az amerikai politikában (attól most eltekintek, hogy változásnak hívjam azt, hogy a legidősebb és az első nő kerülne az elnöki posztra: ezek is mérföldkövek lennének, de Obama elnöksége sokkal jobban).



A 20. század dereka óta jelen lévő fekete polgárjogi mozgalmak betetőzése lenne az, ha megválasztanák az első fekete elnököt (sokan Bill Clinton-t tekintik az első fekete elnöknek, de ez átértékelődne, ha Obama kaphatná meg az elnöki posztot). Nem érhetné nagyobb megbecsülés az amerikai fekete népességet, mint az, ha a sajátjai közül ülhetne valaki az elnöki székbe. Nem csak faji kérdésről van szó (mert bárki bármit mond, ez faji kérdés is), hanem arról is, hogy egy 47 éves szenátor - aki mindössze 2005 óta tagja a szenátusnak, s olyan nagy neveket is sikerült maga mellé állítani mint Warren Buffett -, képes lesz-e elnyerni azt a társadalmi támogatottságot, mellyel a Demokrata Párt elnökjelöltje, és hogy később az Amerikai Egyesült Államok elnöke lehet.
Úgy gondolom, hogy pár hónap meg eltelik addig, míg megtudjuk, hogy ki lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje. Azonban egyes hírességek bíznak Obama győzelmében, s én is bízom.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://latokor.blog.hu/api/trackback/id/tr76434493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása